Αρχείο Διακρίσεων

Περισσότερες Διακρίσεις
 
2018-05-15

Διαγωνισμός ορθογραφίας

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ 2ους ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ:

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ 4ΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Υπ. Καθηγητής: Δάμιαλης Γρηγόρης

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι μαθητές της Ομάδας Ορθογραφίας του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που προκρίθηκαν στην τελική φάση (γ’ φάση) των Αγώνων Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας, η οποία διεξήχθη την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στη Νέα Πτέρυγα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ογδόντα (80) σχολεία συμμετείχαν στην 1η φάση του διαγωνισμού (α’ φάση, ενδοσχολική), η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2018 και δέκα (10) σχολεία στη β’ φάση (διασχολικοί αγώνες, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης), που διεξήχθη στις 14 Μαρτίου 2018 και στην οποία το σχολείο μας πρώτευσε. Στην τελική φάση (γ’ φάση, περιφερειακοί αγώνες) συμμετείχαν οκτώ συνολικά σχολεία, ένα (αυτά που πρώτευσαν) από κάθε νομό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η βασική ομάδα των πέντε μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε άλλη μία πειστική εμφάνιση και, μετά την πρωτιά τους στη β’ φάση, κατέλαβαν τελικά την τέταρτη θέση, σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η βασική ομάδα ορθογραφίας αποτελούνταν από τους μαθητές/-τριες:

- Σπανόπουλο Χρήστο (β’ γυμνασίου)
- Τσακμάκη Γεώργιο-Ελευθέριο (β’ γυμνασίου)
- Καρόγλου Νικόλαο (γ’ γυμνασίου)
- Κωνσταντίνου Ζωή (γ’ γυμνασίου)
- Παπαντίνα Λεώνη (γ’ γυμνασίου)

Η αναπληρωματική ομάδα ορθογραφίας αποτελούνταν από τους μαθητές/-τριες:

- Τσαπάρα Κωνσταντίνο (α’ γυμνασίου)
- Χατζηκυριακίδου Αναστασία (α’ γυμνασίου)
- Ιωακειμίδου Μαρία (β’ γυμνασίου)
- Γούναρη Ναστάζια (γ’ γυμνασίου)
- Ζαχαρικό Χρήστο (γ’ γυμνασίου)

Οι 2οι Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας με τίτλο «Η γλώσσα μου, ο κόσμος μου», διοργανώθηκαν, μετά από έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ., από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος» και τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου για τη Γλώσσα, αλλά και να διευρυνθούν οι γλωσσικοί τους ορίζοντες μέσα από παιγνιώδεις και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες. Ειδικότερα, επιδιώχθηκε οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη συμμετοχή τους στους Αγώνες να ευαισθητοποιηθούν στην ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, να λειτουργήσουν συνεργατικά και να εμπλακούν σε γλωσσικές δραστηριότητες συνεχούς/μονοτροπικού και ασυνεχούς/πολυτροπικού λόγου.

Το γραπτό στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές/-τριες περιείχε ασκήσεις ορθογραφίας, κατανόησης κειμένου, εύρεσης συνωνύμων κι αντωνύμων, τοποθέτησης σημείων στίξης και ορισμούς λέξεων.

Μετά το πέρας της εξέτασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ περιηγήθηκαν και στο εκμαγείο αγαλμάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Την προετοιμασία των μαθητών για το διαγωνισμό και την καθοδήγησή τους την ημέρα της εξέτασης είχαν αναλάβει οι φιλόλογοι του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Δάμιαλης Γρηγόρης και Τσιόκας Δημήτρης.


Διαγωνισμός ορθογραφίας

Διαγωνισμός ορθογραφίας

Διαγωνισμός ορθογραφίας

Διαγωνισμός ορθογραφίας

Διαγωνισμός ορθογραφίας

Διαγωνισμός ορθογραφίας