Αρχείο όλων των Νέων

Περισσότερα Νέα
 
2018-11-02

Επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στην Casa Bianca και στη Βίλα Καπαντζή

Υπ. Καθηγήτρια: Δ. Μαυρίδου

Συνοδός καθηγήτρια: Β. Καρανάσιου

Στους χώρους της Casa Bianca (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης) και της Βίλας Καπαντζή (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης), ξεναγήθηκε ομάδα μαθητών της β΄ γυμνασίου του σχολείου μας, η οποία συμμετέχει σε εργασία σχετική με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής ιστορίας.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις επαύλεις και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των μνημείων αυτών με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού.

Η Casa Bianca κτίστηκε το 1912 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni στην κοσμοπολίτικη "συνοικία των Εξοχών" της πόλης, για την οικογένεια του βιομηχάνου Ντίνο Ιωσήφ Φερνάντεζ-Ντίαζ.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, όμως ενσωματώνει επιπλέον στοιχεία μπαρόκ, Αναγέννησης και Art Nouveau.

Στους εκθεσιακούς χώρους της έπαυλης, η οποία από το2013 στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί σαν κέντρο πολιτισμού οι μαθητές ξεναγήθηκαν και στην έκθεση «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος».

Η Βίλα Καπαντζή είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα λαμπρά οικοδομήματα του τέλους του 19ου αιώνα και με την πλούσια ιστορία της αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Διασώζει όχι μόνο μια ζωντανή εικόνα της άλλοτε Συνοικίας των Εξοχών αλλά και ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Σε αυτήν εγκαταστάθηκε το 1912, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο πρίγκιπας Νικόλαος, ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής της πόλης. Το 1917, η Βίλα Καπαντζή γνώρισε την πιο δοξασμένη της περίοδο, αφού εγκαταστάθηκε σ' αυτήν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα.

Στο διάστημα 1918-1922 το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των οικογενειών Καπαντζή και Κοέν. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέχρι το 1928, στα δωμάτια του κτιρίου στεγάστηκαν προσφυγικές οικογένειες, ενώ το 1928 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, σαν ανταλλάξιμη περιουσία.


Επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στην Casa Bianca  και στη Βίλα Καπαντζή

Επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στην Casa Bianca  και στη Βίλα Καπαντζή